U okviru manifestacije Napretkovi dani, u srijedu, 03.02.2021.godine u 19:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, a u sklopu Centra za kulturu Tuzla, predstavljena je monografija “”Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća” u organizaciji HKD Napredak glavna podružnica Vareš, autora književnika Željka Ivankovića.
Autor fotografija i likovnih priloga je glavni urednik Mladenko Marijanović. Grafički urednik monografije i dizajner omota je pokojni Mladen Divković, a kao dodatni segment monografije može se spomenuti i leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.
Prisutnima su se obratili: autor monografije, Željko Ivanković i urednik fotografije u knjizi, Miljenko Marijanović, inače urednik vareškoga mjesečnika “Bobovac” i tajnik Napretkove podružnice u Varešu.
Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.
Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.