Tuzla

Grad Tuzla danas pokriva površinu od 303 kvadratna kilometra te je smještena na obroncima planine Majevice u središnjem dijelu sjeveroistočne Bosne.

Ovo područje je jedno od najrazvijenijih regiona na Balkanu i predstavlja administrativno, industrijsko, kulturno i obrazovno središte širokog regiona koji je po svojim ukupnim karakteristikama jedno od stubova današnje Bosne i Hercegovine. U gradu živi preko 150.000 stanovnika pripadnika preko dvadeset različitih nacionalnosti.

„Panonska ljepotica na zrnu soli“ vjerovatno je i najbolja asocijacija za ovaj Grad.

 Pored majevičkog planinskog vijenca sa sjeverozapadne strane, Tuzla je sa jugozapada okružena i planinama Ozren, Konjuh i Javornik koje predstavljaju pravi izazov za eko-turiste. Glavni vodotok u Tuzli je rijeka Jala. Izvire na području Majevice, protiče duž grada i završava na ušću u Spreču u svom 37. kilometarskom toku. Kako je u Tuzli sve vezano za so, tako i naziv Jale potiče od grčke riječi ‘jalos’ što znači so.

Tuzla je grad sa bogatim kulturno-istorijskim naslijeđen koje se ljubomorno čuva i prezentira brojnim posjetiteljima iz Bosne Hercegovine, regiona, Evrope i sa svih drugih kontinenata svijeta.

U centralnom dijelu grada smještene su brojne kulturne institucije: Narodno pozorište Tuzla, Historijski arhiv, Narodna i univerzitetska biblioteka, Behram begova biblioteka, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Atelje  „Ismet Mujezinović“, Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, Bosanski kulturni centar i druge. Neizostavne turističke lokacije koje se nalaze u blizini centra grada i Panonskih jezera su Kuća plamena mira, sportsko-memorijalni kompleks Slana Banja i Aleja mladosti.

Poseban turistički procvat Tuzla je doživjela 2003. godine izgradnjom prvog slanog jezera u centru grada. Pet godina kasnije izgrađeno je i drugo slano jezero, a pored toga kompleks je obogaćen sa Arheološkim Parkom – Neolitsko Sojeničko naselje sa muzejskom postavkom, jedinstvenim slanim slapovima u formi inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru, zatim fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa trideset profesionalnih sprava za rekreaciju, te Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava. Kompleks je zaokružen  izgradnjom trećeg slanog jezera  posebno atraktivnom za kupače, jer sadržava tobogane i skakaonice. Desetine hiljada Tuzlaka i  gostiju iz drugih općina i gradova širom BiH,  regiona, kao i iz inostranstva uživaju u čarima Panonskih jezera.

Rekonstrukcija Trga slobode u središtu grada, uveliko je obogatila turističku ponudu i doprinjela ljepšem izgledu grada. Centralno mjesto na trgu zauzima fontana čije zidove krase ornamenti stećaka. Na travnatoj površini postavljena je i skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Trg krasi i rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda, kao i Čaršijska česma iz doba osmanske vladavine. Trg Slobode je sada upotpunjen sa nekoliko caffe objekata i ljetnih bašta, koje privlače veliki broj posjetitelja u dnevnim i večernjim satima.

Glavno obilježje Sonog trga u Tuzli je replika neolitske posude za isoljavanje koja je ustvari sastavni dio fontane, ukrašene mozaikom iz Ravenne. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih historijskih razdoblja pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle. Soni trg je nekada bio središnja tačka (pazarište) oko koje su se dalje gradili brojni vjerski i javni objekti. Ovo mjesto i danas predstavlja centar historijskog dijela grada oko kojeg se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti. Na samom trgu se nalazi i najpopularnija ljetna bašta Sloboda, ali i niz drugih lokala i ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini.

Kao trgovinski centar kantona, Tuzla obiluje prodajnim objektima. Najposjećeniji su tržni centri Bingo City Centar, Mercator, Tuzlanka, Dramar, Pasaž i Robot. Pored tržnih centara, u gradu se može naći veliki broj butika, specijalizovanih radnji, trgovina i marketa. Najpovoljnije cijene su svakako na gradskim pijacama: velika, mala pijaca, te poznata Hametova pijaca za ljubitelje antikviteta i rabljene robe. Suveniri se mogu kupiti u nekoliko specijalizovanih radnji u samom centru grada.

Tuzla Wireless City je projekat besplatnog bežičnog gradskog interneta, čija je prva faza realizovana još 2008. godine, s ciljem da se obezbijedi pristup internetu svim ljudima, u prvom redu mladima, đacima i studentima kojima je konekcija na internet potrebna,  bilo za edukaciju, posao,  pretražiti web ili provjeriti mail. U prvoj testnoj fazi signalom je obuhvaćeno uže gradsko jezgro. U postepenoj fazi dalje implementacije ovog projekta u Tuzli se besplatnom gradskom internet bežičnom mrežom pokriva sve više prostora, do realizacije potpune pokrivenosti Grada mrežom.

U Tuzli se održavaju brojne manifestacije umjetnosti i kulture poput: Književnih susreta „Cum grano salis“ unutar kojih je  ustanovljena nagrada „Meša Selimović”, koja se  dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore; Festivala „Kaleidoskop“ koji je nastao 2009. godine i svake naredne godine, krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, postaje sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima; Manifestacije „Ljeto u Tuzli“ koja u okviru svojih sadržaja nudi po nešto za sve starosne skupine;  „Interbifepa“, bijenala umjetnosti u oblasti crteža i grafike, kao i brojnih drugih kulturnih manifestacija, sadržaja i projekata koji se organiziraju u Tuzli.

Tuzla je administrativno sjedište, te privredni, kulturni i obrazovni centar Tuzlanskog kantona, najnaseljenijeg i jednog od najrazvijenijih kantona u Bosni i Hercegovini. Na Univerzitetu u Tuzli studira oko 16.500 studenata. Brojni mladi Tuzlaci su potvrdili svoje talente i kreativnost u  gotovo svim sferama života. Od pobjeda na matematičkim olimpijadama i takmičenjima mladih muzičara, do naučnih i tehnoloških otkrića, pobjeda na sportskim i umjetničkim takmičenjima – mladi tuzlanski talenti dostigli su zvjezdane trenutke,  uspeli se na pobjednička postolja i svjetske pozornice, ušli u hronike najboljih, ne samo na državnom nego i na međunarodnom nivou

Nastojeći sačuvati  naše najveće bogatstvo, Grad Tuzla je, u saradnji sa drugim institucijama i partnerima iz zemlje i inostranstva, pokrenula niz inicijativa kako bi podržala programe za mlade i tu ogromnu energiju vezala za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Među tim inicijativama izdvaja se projekat realiziran uz pomoć Vlade Norveške. Izgrađen je Bussines Innovation and Technology Centre (Centar za poslovne inovacije i nove tehnologije),  čiji cilj je pružanje podrške mladim ljudima iz regiona i šire, kako bi svoj talenat i svoje znanje razvijali i realizirali u svome gradu i u svojoj državi, a istovremeno bili povezani sa međunarodnim tržištem rada i znanja.

 U okviru pružanja podrške mladima, a posebno talentovanim i uspješnim, Tuzla je osnovala Mrežu mladih «Nova energija BiH». Mreža okuplja mlade iz cijele BiH, bez obzira na to da li žive i rade u svojoj zemlji ili u inostranstvu, sa ciljem povezivanja njihove energije, znanja i kreativnosti, a u svrhu stvaranja zajedničkih razvojnih projekata, koji će doprinjeti afirmaciji ovih mladih ljudi, ali i budućem razvoju Bosne i Hercegovine. Nema sigurnijeg puta u budućnost od onog koji udružuje mladost i talenat sa novim tehnologijama i inovacijama.

Priča o Tuzli je nadvremena i nadnacionalna. U svakom kritičnom momentu Evrope, Balkana i Bosne i Hercegovine, građani Tuzle su razmišljali „sa zrnom soli“ („Cum grano salis“). U Drugom svjetskom ratu, 2.oktobra 1943. godine, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u, od Hitlera, porobljenoj Evropi.

U posljednjem ratu, od 1991. do 1995. godine na prostorima bivše Jugoslavije, građani Tuzle nisu se nacionalno podijelili. Imali su misiju po kojoj se protiv povrede ljudskih prava najbolje braniti njihovom zaštitom, protiv mržnje ljubavlju, protiv nacionalizma antinacionalizmom, protiv fašizma antifašizmom i protiv podjela zajedničkim životom. Tako je Tuzla usred masovnih povreda ljudskih prava, izazvanih ratom, postala simbolom zaštite ljudskih prava i sloboda.