Dom kulture Husino

Spomen dom “Husinska buna” Husino svojim korisnicima nudi prostor za organizaciju različitih kulturnih događaja, svečanosti, muzičkih nastupa, proba muzičkih bendova kao i edukacijske i društvene aktivnosti stanovnika Husina i okoline. Spomen dom raspolaže sa dvije sale: sala za organizaciju kulturnih događaja i svečanosti sa oko 230 mjesta i sala sa 50 mjesta za organizaciju zabava i druženja. U sklopu Doma je i spomen soba Husinska buna “Husinjani u buni i revoluciji”. U Domu djeluju Kulturno-umjetničko društvo Husino sa svojim folklornim ansamblom (izvorni i umjetnički folklor), muzičkim sekcijama. Korisnik prostorija Doma je i Mjesna zajednica Husino koja koristi prostor za  sastanke.

Organizaciona jedinica Dom kulture Husino u realizaciji programskih  sadržaja ostvaruje  veoma dobru saradnju sa Hrvatskim kulturno-umjetničkim društvom “Husino”, Osnovnom školom “Husino”, Aktivom žena Husino, Fondacijom tuzlanske zajednice, Mjesnom zajednicom „Husino“ kao i sa drugim udruženjima i organizacijama sa kojima se već godinama uspješno sarađuje. Realiziraju se probe izvornog i umjetničkog folklora, radionice lidera za djecu, manifestacije povodom obilježavanja značajnih datuma za Husino, Grad Tuzlu i državu,  projekcije filmova za djecu i drugi sadržaji

       KUD „Mijo Kerošević Guja“ /  HKUD „Husino

Nakon oslobođenja zemlje u jesen 1945. Godine, Omladinska organizacija na Husinu za rad sa omladinom zadužuje Miju Keroševića, proslavljenog borca i narodnog heroja. Početkom  avgusta 1945. godine Mijo Kerošević  Guja  okupljenim mladim Husinjanima dao je  zadatak da pripreme program za prvu priredbu. Omladincima i omladinkama je rečeno da uvježbaju nekoliko recitacija, borbenih pjesama, jedan dramski skeč i sve drugo čime bi obogatili program priredbe. Skupina je nastupila na improvizovanoj pozornici: pjevali su, recitovali, zaplesali, i tako uspješno izvodili tačku po tačku. Pridružili su im se potom i mještani Husina. Priredba se pretvorila u narodno veselje koje je potrajalo do duboko u noć.

Od tada ta grupa omladinaca i omladinki sve češće su nastupali na Husinu, a zatim i po drugim mjestima i selima.

Poslije pogibije narodnog heroja Mije Keroševića Guje, krajem 1946. godine, grupa osniva Društvo koje  je nazvano njegovim imenom.

Prvi veći i značajniji nastup Društva izveden je u Sarajevu 1948. godine. Kao nagradu za prvo osvojeno mjesto, članovi su dobili su radio aparat. Taj nastup u Sarajevu označio je početak rada Društva.

Društvo je svoju aktivnost ispoljavalo kroz nekoliko sekcija: izvornog folklora, umjetničkog folklora, muzičke sekcije narodnih i izvornih igara, dramske sekcije koja je poslje prerasla u amatersko pozorište, te sekcije mladih muzičara. Društvo postiže niz uspjeha učestvujući redovno na smotrama u Sarajevu, Slavonskom Brodu, Konjicu, Beogradu, Zagrebu, Nišu, dobijajući pritom nagrade i razna priznanja. Zbog uspjeha i dostignuća KUD „Mijo Kerošević Guja“  je postalo poznato i cjenjeno u cijeloj Jugoslaviji.

Na međunarodnim smotrama Društvo je gostovalo u Kopru, na Zagrebačkom međunarodnom festivalu, a najznačajnije uspjehe ostvarila je sekcija izvornog folklora gostovanjem na Balkanskom festivalu u Ohridu 1968. godine gdje su po  kvalitetu izvedbe  i raskoši nošnje zauzeli treće mjesto. Društvo je 1989. godine učestvovalo na Balkanskim igrama gdje je na najbolji način predstavilo igru i običaje iz svog kraja.

Društvo je opstalo i nakon rata 1992.-1995., nastavljajući djelovanje kroz sekcije izvornog i umjetničkog folklora, muzičku i dramsku sekciju.

Naziv Društva je promijenjen u  Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Husino“.

U svom dugogodišnjem radu Društvo je sudjelovalo na smotrama folklora općinskog, regionalnog, državnog i međunarodnog značaja. Do sada su sekcije imale niz impozantnih nastupa širom Balkana počev od nastupa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, među kojima su zapaženi bili nastupi na državnim smotrama „Vinkovačke jeseni“ i „Đakovački vezovi“. Značajno je učešće Društva na smotrama u Zagrebu, Mostaru, Travniku, Livnu, Tomislavgradu, Usori i dr.

U dosadašnjem radu kroz sekcije Društva prošlo je oko 530 članova, a trenutno broji 85 članova. Redovne probe, kao i povremene nastupe, HKUD “Husino”  održava u prostorijama i sali Spomen doma “Husinska buna” na Husinu.

VIRTUALNA ŠETNJA

Pogledajte Virtualnu šetnju u punoj rezoluciji