Dana, 05. februara, 2021.godine u 19.00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu Centra za kulturu Tuzla organizovano je još jedno kulturno veče, promocija knjige „Busovačo, lijepa si ko ruža – narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače“, autora Ivana Križanovića, a u sklopu Napretkovih dana.
Riječ je o stručnoj knjizi koja se bavi folklornom baštinom busovačkog kraja, zanimljive male sredine u kojoj se isprepliće seoska i gradska tradicija Bosne i Hercegovine. Nastala je u nakladi HKD-a Napredak Busovača, kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i pisanja autora knjige inače profesora engleskog jezika i stručnog voditelja folklornog sastava busovačke podružnice Napretka.
„Ova knjiga je rezultat terenskog istraživanja koje je trajalo šest godina. Obišao sam svaki kutak Busovače kako bih došao do što boljih i što utemeljenijih podataka. Smatram da je najveća vrijednost ove knjige u činjenici da sam od zaborava otrgnuo i sačuvao veliki dio naše tradicije i našeg identiteta. Moram naglasiti da su detaljno opisani običaji ovog kraja, opisana je narodna nošnja i sve njezine varijante koje su bile prisutne na području Busovače, prikazani su glazbeni instrumenti te su notno raspisana 53 vokalna primjera zabilježena na terenu. Pored svega ovoga, zabilježio sam i 15 različitih narodnih plesova. Svaki ples je tekstualno opisan te uz tekstualni opis i notni zapis sadrži i plesni kinetogram. Neki od plesova su slični plesovima ostatka varoške tradicije Središnje Bosne, ali ima i onih plesova koji su se plesali samo u Busovači. Nadam se da će knjiga biti od koristi svima koji se zanimaju za tradicijsku kulturu, ali i da će biti poticaj i vodilja svim budućim terenskim istraživačima“, izjavio je autor Ivan Križanović.