Na dan 29.10.2020.godine, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla, upriličena je dodjela finansijskih sredstava, simbolično nazvana “Dodjela dukata”, omladinskim grupama čije ideje su dobile podršku kroz kampanju ”Budi junak/junakinja svoje zajednice 2020.”
”Dodjela dukata” jedan je od događaja kampanje ”Budi junak/junakinja svoje zajednice”, a predstavlja krunu ”Potrage za blagom” u kojoj su ove godine, online, učestvovali mladi junaci i junakinje. Tokom ”Potrage za blagom” mladi su svoje ideje predstavili menadžerima društveno odgovornim kompanija, donatorima kampanje. Nakon prezentacija ideja, donatori su sinoć podijelili novčana sredstva simboličnom dodjelom vrijednosnih čekova.
”Potraga za blagom” i ”Dodjela dukata” pokazali su da kampanja ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” nema za cilj samo dodijeliti novac. Same prezentacije pružile su priliku mladima da izlažu svoje ideje pred poslovnim sektorom, a s druge strane poslovni sektor dobio je priliku upoznati se sa idejama i razmišljanjima mladih ljudi.
Ovogodišnja kampanja sedma je po redu kampanja ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” koju organizuje Fondacija tuzlanske zajednice, a cilj kampanje je pružiti podršku vrijednim i angažovanim mladim ljudima koji svojim radom i zalaganjem motivišu druge, pokazujući da su upravo oni uzori na koje se treba ugledati. Jedan od ciljeva kampanje jeste i stvoriti ambijent u kome mladi žele da ostanu, odnosno pružiti mladima perspektivu u Bosni i Hercegovini. Kampanja je tokom protekih godina na jedinstven način ostvarila suradnju između javnog, nevladinog i poslovnog sektora.
Kampanju ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” ove godine podržalo je ukupno 24 donatora.