Promocija knjige: Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba), autora Nenada Pejića, održana je u subotu, 17.08.2019.godine u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića, u sklopu Centra za kulturu Tuzla. U promociji su učestvovali Boro Kontić, izdavač i autor Nenad Pejić.

U svojoj novoj knjizi Nenad Pejić, jedan od najpoznatijih BH novinara, istraživao je teme i pitanja sa kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija. Koristeći vlastito ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobodne Evrope on je propitivao novinarske dileme, učinjene greške, primjere hrabrosti i izvještavanja unutar složenih vojnih, političkih i etničkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.

“Jedna je od opasnosti interneta da ljudi mogu živjeti potpuno različite stvarnosti. Tako se mogu začahuriti u svijet informacija koje pojačavaju njihove postojeće predrasude. Pitanje je, dakle, kako koristiti tehnologiju na način koji omogućava višestrukost glasova, pruža različitost pogleda, ali ne vodi balkanizaciji društva i pronalazi načine da stvaramo nešto zajedničko, da se razumijemo”, rekao je autor knjige Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba).