Dana, 25.10.2021. godine učenici četvrtih razreda gimnazije „Meša Selimović“ posjetili su Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli. Ova ustanova je osnovana 1964. godine donacijom likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Osnivači Galerije bili su Mevludin Ekmečić i Ismet Mujezinović, a osnovana je pod nazivom Galerija jugoslovenskog portreta Tuzla.
Učenike su dočekali kustosi Centra za kulturu Tuzla, Samir Sufi i Amra Ćebić, koji su nakon srdačne dobrodošlice održali kratko predavanje na temu historijata i značaja Galerije za grad Tuzlu, a i šire.
Učenici su zatim obišli Galeriju u pratnji stručnog osoblja, upoznali se sa djelima domaćih i stranih renomiranih umjetnika, kao i arhivskim dokumentima iz privatnog života autora koji su upotpunili sliku o značenju i vrijednosti njihovog stvaralaštva. Možemo reći da je umjetnost inspirisala imaginaciju naših učenika i njihov jedinstven doživljaj posmatranih djela. Povrh svega, učenici su proširili svoje znanje historije i važnih događaja iz jedne drugačije perspektive. Galerija je omogućila da se školske lekcije izvade i prošire iz okvira udžbenika, da se postave nova pitanja i generiraju nove teme za obradu i razgovore na času. Konkretno, za učenike naše gimnazije, ova posjeta je predstavljala nastavak rada na temi opis slike, obrađivane na prethodnim časovima. Ako se pročitaju odlomci iz sastava koje su učenici pisali nakon posjete, jasno je da se postiglo puno više od prvobitnih primarnih ciljeva učenja prostornih izraza i opisnih fraza na engleskom jeziku.
Tako Lejla Muhić piše koliko je uživala u vremenu provedenom u Galeriji, a posebno u prizorima neovisnih dama na slikama autora Vladimira Pintarića i Miodraga Petrovića koje joj „govore“ da je za uspjeh dovoljna ona sama. Amila Spahić navodi da se osjećala sretno i očarano posmatrajući slike na drugom spratu Galerije, na kojima se zapaža bogatstvo boja, a od kojih izdvaja sliku „Od galaksija do vrtova“ Džejmsa Haima Pinte, koja kao da priča mnoštvo priča u isto vrijeme. Ena Baltić je opisivala sliku „Stepenište“ i objašnjava da postoji puno načina da se pobjegne iz tame i da se uspješno ostvare životni ciljevi, a najvažnije je nikada ne odustati i uvijek imati nadu. Osim „Autoportreta sa spomenicom“ Ismeta Mujezinovića, posebno mjesto u većini sastava je imala slika „Cijelu Tuzlu opasala guja“, Miroslava Zovke, koje po riječima Ajle Kamerić oduzima dah i u prvi plan stavlja multikulturalnost Tuzle i suživot njenih stanovnika bez obzira na religiju ili nacionalnost. Ova slika je, kaže Ajla, čini ponosnom tuzlankom i svakako zaslužuje više publiciteta.
Za kraj, možemo navesti riječi iz sastava učenice Prcić Neire: „Ukratko, mogu reći da sam se do kraja posjete Galeriji osjetila duboko povezanom sa ovim slikama i umjetnicima. Učinili su da se osjećam kao dio njihovog posebnog i kreativnog svijeta. Osjećala sam se ponosnom što živim u gradu sa takvom historijom i ljepotom.“
(tekst pisala: Jasmina Nurkić, profesorica Engleskog jezika)
U prilogu su fotografije posjete učenika gimnazije Meša Selimović Međunarodnoj galeriji portreta, kao i fotografije slika poznatih umjetnika, koje su ostavile dojam na učenike i o kojima su pisali u svom osvrtu na posjetu.