Evropski dan jezika obilježen je u subotu 25.9.2021. godine, u Domu književnosti, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.
Na inicijativu Vijeća Evrope Evropski dan jezika se obilježava u suradnji s Evropskom komisijom 26. septembra svake godine još od 2001. godine. Obilježavanjem Evropskog dana jezika slavi se jezička raznolikost u Evropi, promoviše učenje i korištenje jezika. Ciljevi Evropskog dana jezika su:
• Upoznati javnost o važnosti učenja i raznolikosti jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturno razumijevanje;
• Drugi cilj obilježavanja Evropskog dana jezika je promovisati bogatu jezičku i kulturološku raznolikost Evrope, koju treba njegovati i sačuvati;
• A treći cilj je podsticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, bilo za svrhe školovanja i studiranja, za profesionalne potrebe ili samo za užitak u korištenju stranog jezika u raznim prilikama.
U Tuzli se Evropski dan jezika obilježava u organizaciji udruženja nacionalnih manjina i odsjeka za jezike na Univerzitetu u Tuzli:
– Albansko bosansko udruženje građana „Dardania” Tuzla
– UGIP „Rino Zandonai” Tuzla
– Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla
– Jevrejska opština Tuzla
– Udruženja građana makedonskog porijekla “Ilinden” Tuzla
– Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla
– Univerzitet u Tuzli –– Odsjek za bosanski jezik i književnost
– Univerzitet u Tuzli –– Odsjek za engleski jezik i književnost;
O svom maternjem jeziku govorili su:
Zoran Vikov o makedonskom jeziku, o albanskom je govorila Zana Sokoli, o romskom Indira Bajramović, zatim Marina Rajner, predstavnica Jevrejske zajednice o jevrejskom jeziku, kao i gospodin Tihomil Knežiček o italijanskom jeziku. Učešće u obilježavanju ovog dana su dali i predstavnici akademske zajednice prof. Adisa Imamović sa Odsjeka za engleski jezik i književnost, kao i prof. Bernes Aljukic sa Odsjeka za bosanski jezik i književnost.