U srijedu, 08.09.2021.godine u 19:00 sati u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović (Klosterska 19), u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla, upriličena je promocija romana „Predodređenje“, autora dr. sci. Edina Urjana Kukavice.
Novi roman dr. sci. Edina Urjana Kukavice poslije Sarajeva, Mostara, Konjica, Kaknja, Zenice, Jajca konačno je promoviran i u Tuzli.
Sami početak četvrtog romana našeg književnika, jedinstvenog po tome što jedini piše u tri intrigantne oblasti – književnoj, politološkoj i tesavvufskoj, otkriva kako se ne radi o klasičnom romanu koji se podvrgava kanonu i formi na kakve smo navikli u klasičnoj, modernoj pa ni postmodernoj literaturi… Štaviše, neuobičajenom formom čak mu se i odupire.
Dr. sci. Kukavica ovog puta Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao svetu svezemlju i središte suvremene civilizacije u smislu da nema većeg i važnijeg događanja u zadnjih 2.000 godina, a da se na neki način – uglavnom izravno – nije odrazilo na ovu zemlju.
Bosna i Hercegovina u Predodređenju nije teritorija, nije zemlja, nije država… Bosna je puno više od toga i neusporedivo više nego što riječi mogu dočarati – Bosna je koncept… Pax bosniaca vršnjak je sa pax romanom i stoljećima stariji od pax otomanice.
Nije pogrešno ustvrditi da je „Predodređenje“, naročito ukoliko se ostvare njegovi nastavci „Otkrivenje“ i „Proživljenje“, svojevrstan socio-politički manifest autora kojim on izražava svoj protest i bunt protiv zanemarivanja, zaboravljanja, apstrahiranja historije Bosne i Hercegovine koja se – u najboljem slučaju – samo spmene u dnevno-političke svrhe i za potrebe naglašavanja i potcrtavanja ove ili one naklonjenosti bez stvarnog odnosa ni prema zemlji ni prema narodu koji na njoj, s njom, od nje i za nju žive, rade i umiru već bezmalo dvije hiljade godina.