„Žalit ćeš sine“, naziv je romana, autora Huse Avdića, koji je promoviran u srijedu, 08.09.2021.godine u 19:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.
Promocija romana će održana je simbolično na dan, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni Dan pismenosti – 08.septembar.
Ovaj roman sačinjen je od 30 poglavlja plus prvo – uvodno. Riječ je o tipičnoj bosanskoj priči o ljubavi, sreći i životnim nedaćama mladih s kraja 70-ih i početka 80-ih godina prošlog vijeka, na putu do uspjeha, borbi za egzistenciju i žrtvama, koje se zbog toga moraju podnijeti.
Elvira i Mirsad, glavni likovi u ovoj priči, upoznat će se u zvorničkoj čaršiji i povesti čitatelja putem svoje ljubavi. Priča donosi mnoštvo trenutaka iz njihovih zajedničkih susreta karakterističnih za tadašnje bosansko društvo, njegove običaje, uticaj mahale, roditeljski odgoj i socijalno stanje.
Huso Avdić rođen je 1960.godine, u selu Šahbazi, opština Kalesija. Osnovno obrazovanje završio je u školi „Drugi Sprečanski Bataljon“ a srednje u Mješovitoj srednjoj Eletrotehničkoj školi u Tuzli.
Književnošću se počeo baviti u zrelijim godinama, a roman „Žalit ćeš sine“ je druga knjiga koju je objavio. Prethodno je objavljena zbirka poezije „Još uvijek ti pjesme pišem“. Osim pisanja, iz hobija se bavi slikarstvom i biciklizmom. Trenutno živi sa porodicom u inostranstvu i sretno provodi penzionerske dane igrajući se sa svojim unucima.
Promotori knjige bili su: Zlatko Dukić, novinar i književnik, te prof. dr. sci Marica Petrović, redovni profesor, a moderator Maja Hodžić, PR Centra za kulturu Tuzla.