Promocija knjige „Majka Hatidža“, autorice Esnefe Smajlović – Muhić, održana je jučer, 07.07.2021.godine u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.
U knjizi je prikazan život od rođenja do preseljenja na Ahiret, srebreničke majke Hatidže Mehmedović. Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu u ovoj knjizi. Knjiga je naučno, historijski-hronološki dokument u kojoj je prikazana slika agresije na Srebrenicu 92., 93., 94., kao i pad Srebrenice 11. juli 1995. godine, organizovanje majki u udruženja po dolasku na slobodnu teritoriju, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, zatim kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže. Svi događaji su potkrijepljeni vjerodostojnim dokumentima i materijalom Haškog tribunala. U knjizi su korišteni dokumenati arhiva Udruženja “Žene Srebrenice” Tuzla i Udruženja “Srebreničke majke” Srebrenica, čija je predsjednica bila rahmetli majka Hatidža Mehmedović.
Recenzenti knjige su bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, akademik Ferid Muhić i direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) akademik Emir Ramić, te dr.prof. Adib Đozić.
Promotorke promocije bile su: prof.dr.sc. Amira Turbić-Hadžagić i mr.sci Asja Redžić.
Akademik Emir Ramić , direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi (IGK), zbog zdravstevnih razloga nije mogao snimiti video u kojem bi se obratio prisutnima, ali su na promociji pročitani njegov tekst i njegova recenzija za knjigu. Prisutnima se obratila i autorica knjige, Esnefa Smajlović Muhić.