11.marta, 2021.godine, u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli održana promocija knjige “SREBRENICA: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” autora Matthiasa Finka.
O knjizi su govorili promotori:
1. Hadžem Hajdarević, književnik,
2. Hamza Ridžal, novinar i književni kritičar i
3. Edin Šikalo, direktor IK “Dobra knjiga”
Kapitalno djelo o genocidu nad Bošnjacima
SREBRENICA: HRONOLOGIJA JEDNOG GENOCIDA ILI ŠTA SE DESILO SA MIRNESOM OSMANOVIĆEM
Izdavačka kuća Dobra knjiga objavila je kapitalno djelo njemačkog autora Matthiasa Finka „Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem“. Na više od 1.100 stranica Fink detaljno opisuje dešavanja od kraja osamdesetih: vremena osnivanja stranaka i prvih eskalacija, pa do opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja branilaca i, naposlijetku, sve do tragičnih dana u julu 1995. godine.
“Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija Srebrenice,” rekao je dr. Sabahudin Šarić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.
Autor se godinama bavio ovom temom, sam je poduzimao i učestvovao u brojnim istraživanjima u Bosni sakupljajući informacije od stotina svjedoka, a od posebne je važnosti činjenica da je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut (HIS) vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled postigao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću.
„Iznimna je vrijednost knjige to što ju je napisao stranac, Nijemac, i što je podržana od jednog od vodećih njemačkih instituta za istraživanje zločina. Ovakve narative o genocidu mi trebamo njegovati,“ kazao je direktor izdavačke kuće Dobra knjiga Izedin Šikalo na jednoj od promocija.
Svakog jedanaestog u mjesecu održava se promocija knjige u nekom od gradova širom naše zemlje. Na taj način želimo naučnom istinom širiti priču o istini o Srebrenici i suprotstaviti se sve češćim narativima kojima se pokušavaju opovrgnuti pravno utvrđene činjenice.
O knjizi su pisali skoro svi domaći mediji, ističući da se radi o kapitalnom djelu koje je već sada nezaobilazno u svakom budućem bavljenju ovom temom. Posebno je bitno to što je Fink pitkim jezikom uspio napisati iznimno važno naučno djelo koje se ne ispušta iz ruku.
Knjigu možete naručiti putem naše facebook stranice : https://www.facebook.com/dknjiga ili pozivom na broj telefona 061/759-514 ili putem maila jusuf@dobraknjiga.ba.