Koncert pod nazivom „Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku dua „2B“, održan je u petak, 15.01.2021.godine, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla. Nastupile su članice Duela „2B“ u sastavu: Belma Alić (violončelo) i Belma Šarančić (harmonika).
Na programu:
• Sofia Gubaidulina (1931), In Croce / Na križu (1979)
• Yuji Takahashi (1938), The Dream Carp / Ribica iz snova / (1992)
• Nigel Osborne (1948), Stone Garden 2 / Kameni vrt 2 (1988)
• Toshio Hosakawa (1955), In die Tiefe der Zeit / Iz dubine vremena (1994);
BELMA ALIĆ (violončelo) diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.
Trenutno je vanredni profesor iz oblasti violončela na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.
BELMA ŠARANČIĆ (harmonika) završila je (2005) dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (teoretsko-pedagoški smjer, dobitnica priznanja „Zlatna značka“) I Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (smjer harmonika u klasi prof.Danijele Gazdić, dobitnica nagrade „Vojin Komadina“).
U pedagoškom radu njeni studenti bilježe mnogobrojne solističke nastupe kao i preko 70 nagrada na internacionalnim takmičenjima u kategorijama solista i kamernih sastava
Duo “2B” čine dvije umjetnice, dvije Belme, koje su ujedno i prve dvije doktorice muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini.
Zbog situacije vezane za korona virus, prisutni su se morali pridržavati mjera bezbjednosti Kriznog štaba Federacije BiH.