Poštovana publiko, korisnici programa JU „Centar za kulturu“ Tuzla i ljubitelji umjetnosti, koristeći pogodnosti društvenih mreža, predstavljamo vam pregled izložbe „Okus destrukcije“ akademskog slikara Muhameda Begića. Izložba je održana u Kući i ateljeu „Ismet Mujezinović“ od 19.08. do 06.09. 2020. godine. Muhamed Begić je rođen 22.01.1996.godine u Tuzli, gdje je završio srednju Građevinsko-geodetsku školu, smjer likovni tehničar. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je u oktobru, 2019. godine, odsjek slikarstvo. Sudjelovao je u mnogobrojnim kolektivnim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad.
U Muhamedovim radovima najviše je zastupljena metamorfoza kao glavna preokupacija u vidu istraživanja kroz likovne medije. Nadrealizam, kao pravac u slikarstvu, ostavio je najviše uticaja na Muhamedov rad. Inspiraciju u metamorfozi pronalazi u kombinovanju ljudske anatomije i anatomije skakavaca. Elementi kukca se mogu pronaći pojedinačno u većini njegovih radova.
Od sada ćemo kontinuirano predstavljati djela sa izložbi koje će se održavati u Međunarodnoj galeriji portreta i Ateljeu i kući „Ismet Mujezinović“. Na ovaj način ćemo omogućiti široj publici da uživa u umjetničkim izložbama putem mobilnih uređaja i računara. Usljed nepogodne epidemiološke situacije izazvane virusom korona, zbog čega je mnogima uskraćena mogućnost putovanja i posjeta umjetničkih ustanova, izložbe će biti dostupne za pregled na virtuelan način. Također, nastojimo omogućiti olakšan i pojednostavljan pregled izložbe svima koji su fizički spriječeni da pristupe objektu i umjetničkoj postavci.
Uživajte u virtuelnoj izložbi, ostanite zdravi i radujemo se novom susretu sa vama.