Povodom gubitka člana porodice, gospodina Ferida Prcića, JU „Centar za kulturu“ Tuzla izrazio je iskreno saučešće porodici Prcić. Bila je čast surađivati sa istaknutim tuzlanskim umjetnikom, koji je svoju državu i svoj grad ponosno predstavljao i u inostranstvu.
Umjetnik Ferid Prcić je rođen u Tuzli 1948. godine. Nakon završetka Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je na odsjeku za slikarstvo, kao student prve generacije sarajevske Akademije 1972. godine. Tokom školovanja je usavršavao slikarsko znanje i talenat kod istaknutih bosanskohercegovačkih umjetnika Ismara Mujezinovića i Mersada Berbera. Umjetnički talenat je iskazivo i kao aktivno zaposlen produkcijski dizajner i scenograf na raznim muzičkim festivalima, muzičkim programima, predstavama i filmovima. Bavio je se i dizajnom plakata i postera. Od 1994. do 2020. godine je živio i radio u Austriji. Radio je kao scenograf i dizajner za „ARTforART“ Theaterservice od 2000. godine, gdje je surađivao na projektima za Državnu Operu, Narodno pozorište Beča i Bečko dvorsko pozorište.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla je održao dvije izložbe, i to 2011.godine sa ciklusom crteža, a 2016. godine je izlagao ciklus radova pod nazivom „Akt“. Učestvovao je na XI festivalu INTERBIFEP (2004. g.) i na XVII INTERBIFEP-u (2018.g.).
Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u Tuzli, Sarajevu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Beču i u drugim gradovima, te u Njemačkoj i Austriji.
U prilogu se nalaze fotografije na kojima je zabilježeno otvaranje izložbe „Akt“ Ferida Prcića u Međunarodnoj galeriji Portreta Tuzla 2016.godine. Fotografijama smo evocirali lijepa sjećanja na preminulog umjetnika, a porodici želimo snagu i hrabrost kako bi što lakše prebrodili teške trenutke.