Povodom 25.maja, Dana prekinute mladosti, u Tuzli je danas, 22.maja.2020.godine otvoren Memorijalni centar “Kapija”.

Od 1995.godine, 25.maj, koji je svojevremeno slavljen kao Dan mladosti, postao je najtužniji dan u istoriji Tuzle. Tog dana, na Kapiji, život je izgubila 71 osoba, čiji je prosjek godina bio 23, a ranjeno je 130 osoba.

Memorijalni centar “Kapija” otvoren je u znak sjećanja na žrtve 25.maja, u kojem su izložene fotografije svih tragično nastradalih tog dana, uz njihove lične predmete i gdje će se svakog dana, u dnevnom terminu, projektovati video prilog o tragičnom događaju, a Memorijalni centar će biti svakodnevno otvoren za posjetioce.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja 25.maj, Tuzla, Edin Hurić, predstavnik Udruženja roditelja djece koja su tog dana izgubila svoje živote, Šemsudin Alagić, zatim autor izložbe, Senad Begović ispred Centra za kulturu Tuzla, a gradonačelnik Grada Tuzle, gospodin Jasmin Imamović proglasio je Memorijalni centar “Kapija” otvorenim.

Obavještavamo sve posjetioce da se Memorijalni centar “Kapija” nalazi u ulici Patriotske lige br. 5 (preko puta ćevabdžinice Limenka). Memorijalni centar je otvoren svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati. U subotu, 23.05.2020.godine Memorijalni centar će biti otvoren do 14:00 sati.

Za sve vanredne posjete centru (subotama, nedjeljama i van radnog vremena) molimo Vas da se najavite nekoliko dana ranije putem e- mail adrese: portparol@centarzakulturutuzla.ba i/ili rukovodilacgalerijaportreta@centarzakulturutuzla.ba