Prvi broj Godišnjaka JU Centar za kulturu Tuzla, predstavljen je na press konferenciji održanoj u ponedjeljak, 23.12.2019.godine, u 11 sati u prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla. Prisutnima su se obratili urednik i članovi redakcije Godišnjaka (uposlenici Centra za kulturu i vanjski saradnici): Dženan Jusufović, direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Mirza Korlatović, upravnik Međunarodne galerije portreta, Senad Begović, upravnik Doma mladih, Goran Karišik, stručni saradnik za naučno-istraživačku djelatnost Centra za kulturu i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Godišnjak je publikovan u 2019.godini ali obuhvata programske aktivnosti koje su održane u 2018.godini u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla (s tendecijom da postane opsežniji i bogatiji, te u narednim godinama uvrsti i programe realizovane u organizacionoj jedinici Dom mladih Tuzla), a radi se o izložbama, promocijama, koncertima i slično.
Osim programskih sadržaja, Godišnjak sadrži autorske, naučno-istraživačke radove iz oblasti kulture o 17. Interbifep-u, jubileju 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića, prikazu monografije „Spomenički leksikon: spomen obilježja na području grada Tuzla 1945-1992, pregledu aktivnosti Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te In memoriam, zasebnu cjelinu u kojoj su predstavljene biografije osoba koje su ostavile trag u oblasti kulture i umjetnosti, a koje su sarađivale sa Centrom za kulturu Tuzla. U ovom broju uvrštene su biografske skice Srećka Galića, Nurudina Škapurovića i Muhidin Dino Omazića.
Iniciranjem izrade i štampanjem Godišnjaka, JU Centar za kulturu Tuzla, omogućit će publikovanje autorskih radova iz oblasti likovne umjetnosti, kulturne historije, književnosti, pozorišne umjetnosti, muzičke djelatnosti, kulturno-historijskog naslijeđa i sl., a autori priloga će osim uposlenika ove ustanove biti i vanjski saradnici, čije profesionalno opredjeljenje korespondira sa gore navedenim temama i programskim aktivnostima JU Centar za kulturu Tuzla.

Na konferenciji za medije najavljen je idući broj godišnjaka, koji obuhvata 2019.godinu, čiji je presjek pokazao da je broj realizovanih projekata u toku 2019. uvećan za najmanje deset posto u odnosu na 2018.godinu i iznosi oko 150 programa (u 2018. bilo ih je 130). Od januara 2020.godine počinju pripreme za održavanje jubilarnog 18. Interbifep-a, a tim povodom tokom trajanja ovog značajnog festivala biće otvorena izložba Sadka Hadžihasanovića, koji je 1983.godine, na učešću u ovom festivalu osvojio Plaketu portreta, a 1987. Nagradu Ismet Mujezinović. U februaru 2020. biće otvorena izložba akademskog slikara Irfana Hoze, koji je na 17. Interbifep festivalu osvojio nagradu Ismet Mujezinović.

O svim drugim programskim sadržajima mediji i javnost će biti blagovremeno obavješteni.