Svečanost u povodu otvaranja 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih .- Kaleidoskop 2019, održana je 23.07.2019.godine, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, kojim upravlja Centar za kulturu Tuzla. Performans Muzej (pozorište) – “Museum” je projekat, koji je prije Bosne i Hercegovine prezentiran u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Švedskoj, Koreji, Kambodži i Rumuniji. Autorica, francuska režiserka, Clyde Chabot, inspiraciju za ovaj projekat pronašla je u djelu Hamlet-Mašina, autora Heinera Müllera, a suština performansa ogleda se u univerzalnoj priči o komunizmu, koji je trebao, svojevremeno, urediti društvo na specifičan način, međutim istorija je pokazala da svaki sistem ima svoje prednosti i mane, a kao primjer naveden je kolaps komunizma u Mađarskoj i Čehoslovačkoj.
Participativna inastalacija Muzej (pozorište) je interaktivnog karaktera, osmišljena na način da je svaki posjetilac mogao, na trenutak, da se postavi u politički autoportret birajući jednu od ponuđenih fotografija, od 20. stoljeća do danas, i riječ ili dvije koje su također ponuđene, a preuzete su iz romana Hamlet-Mašina. Učesnici su potom pozirali sa odabranom fotografijom i riječima, eksperimentirajući sa kreativnim procesom i emocijama velikodušnosti i senzibiliteta. Nakon završetka ovog projekta u BiH, autoportreti ljudi iz Tuzle svojim učešćem u projektu pokazali su kolektivno stanje u zemlji, regionu i gradu. Ovaj projekat je zapravo pokušaj uključivanja pojedinaca, u vidu jednog snimka, individualne priče, svake osobe u istoriju i sadašnje aktuelno stanje u državi, regionu i šire.
Publika je mogla u instalaciji i na Facebook page-u – La Communauté Inavouable
– preuzeti fotografije, koje su napravljene na licu mjesta, kao i fotografije sa prethodnih postavki instalacije. Svako iz publike je mogao također primiti putem email-a svoju sliku.
Članovi tuzlanskih udruženja, pozvani su na učešće u performansu, te su ispred orksetra Balsika nastupili Irina Hajdukov i Dino Hukić, a ispred Pozorišta mladih Tuzle Tuzla Amila Beširović i Mirza Pinjić izvedbom kombinacije autohtonog plesa, pjesme i glume.
Ovaj projekat je nastao u okviru kulturne razmjene između gradova Tuzla i Saint-Denis (Francuska), zasnovane na potpisanom sporazumu o saradnji nekoliko mjeseci prije.
11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop 2019 trajao je do nedjelje, 28.07.2019.godine, uz mnoštvo različitih sadržaja iz oblasti umjetnosti i kulture. Organizator festivala je Grad Tuzla, a programi su realizirani uz podršku JU Centar za kulturu Tuzla, JKP Panonika, Turističke zajednice grada Tuzla, nevladinih organizacija i volontera.