Povodom 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara XX stoljeća, u četvrtak, 30.11.2017. godine, u 18:00 h, JU Centar za kulturu Tuzla, bogatim programom obilježava ovaj značajan jubilej. U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla će posjetiocima biti predstavljena umjetnička djela Ismeta Mujezinovića iz istoimene zbirke, kao i dokumentarno-historijska izložba o Mujezinovićeom umjetničkom stvaralaštvu, ali i njegovom bogatom društvenom angažmanu, posebno u drugoj polovini XX stoljeća.

Za potrebe ove izložbe korišteni su materijali iz fototeke i hemeroteke Međunarodne galerije portreta Tuzla. Osim navedene izložbe, posjetiocima će biti premijerno prikazan dokumentarno-biografski film pod nazivom „ISMET MUJEZINOVIĆ – ATELJE“, autora Ismara Mujezinovića. Autor filma Ismar Mujezinović je rođen 1942. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. Saradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu do 1969. godine. Šef je Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu do 1979. Pored slikarstva, bavi se i video artom, filmom, fotografijom, grafikom, grafičkim dizajnom i književnošću. Živi i radi u Sarajevu, Ljubljani i Lovrečici.

U muzičkom dijelu programa učestvovat će: Maira Isaković – violina i Monika Tadić – klavir, Muzička akademija Sarajevo. Program obilježavanja 110. godišnjice od rođenja Ismeta Mujezinovića, će se nastaviti 3. decembra 2017. u nedjelju, sa početkom u 12:00h, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u kojem će javnosti biti predstavljena stalna postavka ličnih predmeta, fotografija, crteža i publikacija o umjetničkom stvaralaštvu Ismeta Mujezinovića.