Škola multimedije , u implementaciji Udruženja front slobode, je aktivnost u sklopu “SPINE – Inspiring youth participation civic action in BiH” projekta, finasniranog od strane PORTICUS fondacije.
Škola multimedije se bavi osnaživanjem mladih kroz medije. Svrha projekta je opismeniti i obučiti mlade na polju različitih medija (igrani film, dokumentarni film, video art, fotografija, podcast), kako bi ojačali svoje prisustvo i aktivnost u društvu iz kojeg dolaze.
Projekat se implementira od 2020. godine i trenutno izvodi drugu grupu polaznika. Deset polaznika programa Škole su odabrani po otvorenom konkursu, koji je održan u aprilu tekuće godine, a svaki od polaznika Škole je stipendiran grantom simboličnog iznosa, u svrhu produkcije vlastitih projekata – multimedijalnih uradaka.
Na radionici održanoj u Domu književnosti, u nedelju 7.11. 2021., godine bilo je prisutno 7 učesnika Škole. Svrha radionice je bila praktična vježba postavke scene iz jednog od multimedijalih projekata mladih – kratkometražnog igranog filma “Mržnja u nama”. Prisutni su imali priliku da vježbaju rad na kameri i svjetlu, ali i režiji i glumi, obzirom da svaki od polaznika razvija afinitete za nekoliko tehničkih i umjetničkih usmjerenja, usko vezanih za film.