Promocija fotomonografije “Ptice Modraca”, autora Almira Hukića organizirana je u nedjelju, 03.10.2021.godine, u ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla. Osim prezentacije fotomonografije u bašti ateljea postavljena je i izložba fotografija “Ptice Modraca”.
Wildlife fotomonografija “Ptice Modraca” predstavlja plod autorovog višegodisnjeg praćenja prirodnih fenomena na kompletnom lokalitetu jezera Modrac sa pripadajućim barama- Mosorovačka i Šerićka bara. Fotodokumentovano je blizu 60 vrsta ptica u njihovim staništima, skriveni lokaliteti jezera kao i primjeri raznih destrukcija od strane prljave industrije, komunalne privrede i običnog primitivnog čovjeka. Sve navedeno je prikazano na 285 HD fotografija izabranih iz baze od nekoliko hiljada slikanih na Modracu u zadnjih 5 godina.
“Ptice Modraca” predstavljaju odu jednom zaboravljenom jezeru, jezeru koje se herojski odupire brutalnom onečišćenju, sa nadom da će predstavljati prekretnicu da se započne sa njegovim uređenjem.
Ova fotomonografija ukazuje na prirodno bogatstvo, skrivenu ljepotu ali isto tako i opominje, pa je kao takva rađena ostavi trag za sva vremena.