U organizaciji turističkih zajednica Kantona Sarajeva i Grada Tuzle, u sarajevskoj Vijećnici danas je predstavljen program „Ljetujte u Tuzli“. Predstavljena je turistička ponuda Tuzle i pozvani svi građani Bosne i Hercegovine da ove godine ljetuju u gradu na soli, javlja Anadolu Agency (AA).
Svečanosti u Vijećnici prisustvovali su gradonačelnici Sarajeva i Tuzle, Benjamina Karić i Jasmin Imamović, te predstavnici dviju turističkih zajednica.
Kenan Magoda, ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo, naglasio je kako BiH ima šta da pokaže, te kako sektor turizma jedino zajednički može prebroditi pandemiju i probleme s kojima je suočen turizam. Raduje se saradnji Sarajeva i Tuzle, ali i drugih gradova BiH.
U okviru predstavljanja Tuzle u Sarajevu otvorena je i izložba posvećena znamenitim tuzlanskim slikarima Ismetu Mujezinoviću, Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarki u BiH, Đorđu Mihajloviću i Haimu Pinti, a također i postavka posvećena književnicima Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću. Izložbu je moguće posjetiti narednih 10 dana.Večeras će također biti izvedena predstava “Kreketanje” u Narodnom pozorištu Sarajevo.
Voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Tuzle Amra Jaganjac također je naglasila kako se nada da je ovo samo početak priče o saradnji gradova u BiH.
(Izvor: TIP.ba).
Ovim povodom Međunarodna galerija portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla je iz svog bogatog fundusa izdvojila nekoliko djela Ismeta Mujezinovića, Adele Behr, Đorđa Mihajlovića i Haima Pinte, te dio fundusa Doma književnosti o Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću, a koji takođe pripada JU Centar za kulturu Tuzla, kako bi doprinijela predstavljanju Grada Soli u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, dana, 17.06.2021.godine.