Jučer, u četvrtak, 27.05.2021. godine u 18:00 sati u Ateljeu “Ismet Mujezinović”, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla, održana je promocija knjige prof.dr. Zijaha Rifatbegovića pod nazivom “Donor i multivisceralna eksplantacija organa”.
Knjiga obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedna kao udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu a posebno u BiH. Većina hirurških zahvata opisana je do samih detalja potkrepljenih s odličnim ilustracijama originalnih fotografija.
Saradnici kod ovog malog profesorovog remek djela bili su poznati abdominalni hirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof.dr. Ferdinand Muichlbaher (Ferdinand Milbaher) iz Beča, osvjedočeni prijatelje Bosne i Hercegovine, koji je 1999. bio pokretač transplantacijskog procesa u našoj zemlji.
Promocija knjige planirana je u 5 BiH gradova, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banja Luci.
O knjizi su govorili: Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Tomislav Žuljević, prof. emeritus UNTZ-a Senaid Trnačević i autor knjige Zijah Rifatbegović.