Na tuzlanskoj Kapiji, mjestu prekinute mladosti, na sam Dan mladosti, 25.05.2021.godine od agresorske granate ubijena je 71 mlada osoba, a ranjeno preko 150 osoba. Najmlađa žrtva Kapije bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

25.05.2021.godine u Tuzli je obilježeno 26 godina od stradanja tuzlanske mladosti, gdje je prosjek godina bio 24. Mnogobrojne delegacije, vjerski predstavnici, djeca iz tuzlanskih obdaništa kao i mnogi naši sugrađani okupili su se na Slanoj Banji, a potom i na mjestu stradanja kako bi polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i drugih molitvi odali počast nevino stradalim, civilnim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini. Uposlenici JU Centar za kulturu Tuzla položili su cvijeće u čast stradalima. Neki posjetioci su obišli i Memorijalni centar Kapija Tuzla, koji je zvanično otvoren prethodne godine na 25.godišnjicu masakra na Kapiji.

Zločinac Novak Đukić je pravomoćno osuđen za zločin na Kapiji jer je 25.maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle. Nikada nije izručen BiH vlastima na održavanje kazne od 25 godina. Poginuli su pokopani na Memorijalnom kompleksu Slana Banja, a na mjestu tragedije postavljeno je obilježje sa imenima poginulih i tekstom:

„Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo.

Ovdje se ne umire samo da bi se umrlo.

Ovdje se i umire da bi se živjelo.“

Mak Dizdar