Polaganjem cvijeća, uposlenici Centra za kulturu Tuzla, obilježili su godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara 20. stoljeća, Ismeta Mujezinovića.

Ismet Mujezinović je rođen 2.decembra, 1907.godine u Tuzli, a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Becića. Fresko slikarstvo je specijalizirao kod profesora Kljakovića, diplomirao 1929., a postdiplomski studij nastavio je u Beču, Parizu i Milanu. Nakon dobijanja francuske stipendije, 1931. i 1932. godine, boravio je u Parizu. Uz studij slikarstva prisustvovao je predavanjima historije umjetnosti na Sorboni. Po povratku iz inostranstva živio je u Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Ismet Mujezinović je jedan od osnivača Collegium Artisticum-a, Škole likovnih umjetnosti u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Bosna-filma, Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije itd. Umro je u rodnoj Tuzli 7.januara, 1984.godine.

Međunarodna galerija portreta Tuzla u svom posjedu ima impozantan broj njegovih umjetničkih djela (preko 2000). Njegova djela imaju status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i u stalnoj su postavci „Ismet Mujezinović“. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kolekcija nosi naziv „Zbirka Ismet Mujezinović“. Ova kolekcija je 2012.godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH u svojstvu pokretnog dobra. Ovim činom Međunarodna galerija portreta Tuzla je trajno zaštitila umjetnički opus akademika Mujezinovića.