Radionica / prezentacija projekta „Digitalizacija umjetničkih kolekcija – nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine „Ismet Mujezinović“ i „Tito u djelima likovnih umjetnika“, održana je jučer, 23.05.2019. godine sa početkom u 12:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta.
JU Centar za kulturu Tuzla, organizaciona jedinica Međunarodna galerija portreta Tuzla je, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, inicirala navedeni projekat s ciljem stručne obrade, zaštite i promocije umjetničkih kolekcija koje imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Radi se o preko 2000 umjetničkih djela, naznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika, kao i umjetnika iz regije, koji su dali svoj doprinos likovnom stvaralaštvu druge polovine XX stoljeća, a čija se djela nalaze izložena ili deponovana u Međunarodnoj galeriji portreta ( Ismet Mujezinović, Safet Zec, Mersad Berber, Božidar Jakac, Ljubo Lah, Mario Mikulić, Milivoj Unković i drugi).
Osim umjetničkih kolekcija procesom digitalizacije je obuhvaćen i prateći dokumentarno-arhivski sadržaj vezan za nastanak i prezentaciju istih (hemeroteka, fototeka, publikovana građa i sl).
Na radionici su predstavljeni rezultati aktivnosti u procesu digitalizacije uz prikazivanje multimedijalnog sadržaja, s ciljem prenošenja iskustava polaznicima radionice koji su u svom profesionalnom radu djelomično ili u potpunosti posvećeni prikupljanju, zaštiti, konzervaciji i prezentaciji pokretne kulturne baštine.