U povodu obilježavanja 73. godišnjice rada i postojanja HKUD-a Husino, u petak, 26.10.2018.godine u 17:00 sati, u Spomen domu Husinska buna, na Husinu, organizovana je izložba izvornih narodnih nošnji, ručnih radova i tradicionalnih domaćih jela. Projekat je podržalo Ministarstvo finansija i trezora BiH, a prijatelj projekta je Centar za kulturu Tuzla.
Nakon oslobođenja zemlje u jesen 1945. Godine, omladinska organizacija na Husinu, za rad sa omladinom zadužila je Miju Keroševića, proslavljenog borca i narodnog heroja. Početkom augusta 1945. godine Mijo Kerošević Guja okupljenim mladim Husinjanima dao je zadatak da pripreme program za prvu priredbu. Omladincima i omladinkama je rečeno da uvježbaju nekoliko recitacija, borbenih pjesama, jedan dramski skeč i sve drugo čime bi obogatili program priredbe. Skupina je nastupila na improvizovanoj pozornici: pjevali su, recitovali, plesali, i tako uspješno izvodili tačku po tačku. Pridružili su im se potom i mještani Husina. Priredba se pretvorila u narodno veselje koje je potrajalo do duboko u noć.
Od tada je grupa omladinaca i omladinki sve češće nastupala na Husinu, a zatim i po drugim mjestima i selima.
Poslije pogibije narodnog heroja Mije Keroševića Guje, krajem 1946. godine, grupa osniva Društvo koje je nazvano njegovim imenom. Ove godine obilježavaju 73 godine postojanja i tim povodom organizirali su bogat kulturno-umjetnički program.