“Ljetna vikend kinoteka” biće održana u periodu od 27.07.2018. do 29.07.2018.godine u 20:30 sati u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla, u sastavu Centra za kulturu Tuzla, a u organizaciji “Udruženja dramskih umjetnika Kaleidoskop” Tuzla, Filmskog centra Sarajevo i Centra za kulturu Tuzla.

Na programu:

27.07.2018.
-Konjuh planinom (dugometražni igrani film, režija: Fadil Hadžić, scenario: Meša selimović, 1966.) Priča o legendarnoj partizanskoj četi iz tuzlanskog naselja Husino o kojoj je ispjevana jedna od najljepših partizanskih pjesama Konjuh planinom. Prepadi i borbe u kojima je ta četa sudjelovala i pobjeđivala, te portreti njenih mnogobrojnih neustrašivih boraca. U glavnim ulogama: Kole Angelovski, Dušan Bulajić, Husein Čokić, Boris Dvornik, Pavle Vujisić i drugi.

28.07.2018.
-So (dugometražni igrani film, režija: Gojko Šipovac, scenario Derviš Sušić, 1973.) Negdje u Bosni, na oslobođenoj teritoriji, narod i vojska trpe nestašice soli. Odluka je da se napadnu tuzlanski magacini soli koji su pod kontrolom okupatora. Nakon niza borbi i teških gubitaka partizani uspjevaju u svojoj namjeri. U glavnim ulogama: Darko Damevski, Stole Arandjelović, Boro Begović, Nada Rocco, Miroljub Lešo, Miloš Kandić i drugi.

29.07.2018.
Treća noć projekcije predviđena je za 3 dokumentarna filma koji tretiraju fenomen slijeganja tla u Tuzli:
– Bijeli ugriz (režija: Toma Janjić, 1956.)
– So gradi, so razgrađuje (režija: Suad Mrkonjić, 1975.)
– Kameno more (režija: Suad Mrkonjić, 1978.)

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *