Od ponedjeljka 30.07.2018. do petka, 03.08.2018.godine u prostorijama Doma mladih, u okviru JU „Centar za kulturu“ Tuzla, organizovane su umjetničke radionice fotografije i stripa pod nazivom Artists@Work.
Artist@Work je Međunarodni partnerski projekat, kojeg realiziraju organizacije “Fondazione Unipolis” iz Italije kao vodeći partner i “Cinemovel Foundation” (Italija, partner), zatim “Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie” (Italija, partner), “Les Ateliers Varan” (Francuska, partner) i Udruženje “Tuzlanska Amica” kao partner iz Bosne i Hercegovine.
Ovaj projekat okuplja 120 umjetnica i umjetnika iz Italije, Francuske i Bosne i Hercegovine, koji stvaraju originalna umjetnička djela na temu socijalne pravde, borbe protiv zelenaštva, organizovanog kriminala i korupcije i sve to pod mentorstvom profesionalaca iz kreativne industrije iz tri različite zemlje.
U Bosni i Hercegovini u projekat je uključeno 20 mladih umjetnica i umjetnika koji se bave fotografijom i 20 mladih umjetnica i umjetnika koji se bave stripom, kojima je ovo prilika za širenje vlasitih profesionalnih horizonata kroz nova iskustva, znanja, jezike i cross-media tehnike komunikacije te razmjenu iskustva i vještina u okviru internacionalnog i multidisciplinarnog konteksta.
Mentori, odnosno treneri na projektu za program fotografije su Munever Salihović, profesionalni fotograf i dizajner iz Tuzle i Stéphane Charpentier, profesionalni fotograf iz Francuske, dok Dejan Slavujica magistar grafičkog dizajna, ilustrator i asistent na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti zajedno sa kolegom Pietrom Scarnerom, ilustratorom i novinarom iz Italije, vodi radionice karikature.
Projekat pod nazivom “Artists@Work – Creativity for Justice and Fairness in Europe” podržan je od strane Evropske Unije kroz program “Kreativna Evropa”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.