U petak, 11. maja 2018. godine u 20.00h u Ateljeu Ismeta Mujezinovića (Klosterska bb) u Tuzli biće predstavljen prvi broj kritičkog i subverzivnog fanzina Revizor. Radi se o nomadskom glasilu čiji cilj je umrežavanje sa istomišljenicima u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i susjedstvu. Fanzin Revizor teži jačanju mreže proaktivnih pojedinaca, afirmaciji ideje javne kritike te kulturi dijaloga koja podrazumijeva pluralizam i ideološku različitost ne samo u ekskluzivnim i zatvorenim krugovima, već i prema širokom spektru publike. Nomadski karakter Fanzina kao nekonvencionalne metode izdavaštva želi kroz planiranih pet brojeva mapirati određene društveno-kritičke pozicije u Bihaću, Tuzli, Splitu, Banjaluci i Rijeci i kroz spontanu ali aktivnu mrežu, definirati nove standarde na polju društveno-odgovornog djelovanja unutar zadanih prostora. Smjerno zaobilazeći centre poput Sarajeva ili Zagreba, Fanzin Revizor ističe potrebu jačanja nezavisnoga, otvorenoga građanskog djelovanja u sredinama na periferiji i međusobnoj razmjeni iskustava, izazova i mogućnosti. Pritom se želi staviti naglasak na društvene i kulturne pojave oivičene procesima post-socijalističkog, post-industrijskog i post-konfliktnog ambijenta.

U Tuzli će biti predstavljen prvi broj fanzina Revizor naslovljen Lokalne utopije a koji u fokus stavlja slučajeve iz grada Bihaća. Tekstovi autora i autorica: Danijela Majstorović, Azra Hromadžić, Hrvoje Jurić, Šeherzada Džafić, Isra Tatlić, Amir Husak, Irfan Hošić, Žana Vukičević, Hajrudin Hromadžić, Alma Midžić i Aleksander Jandrić, te radovi umjetnika i umjetnica: Majda Pilipović, Boris Stapić, Emir Toromanović, Dino Rekanović, Adnan Suljkanović, Edis Vojić, Sead Mujić, Selma Selman, Alisa Burzić, Damir Nikšić, Dinko Hošić i Adi Dizdarević – zastupljeni su u ovom broju Revizora. Ujedno, bihaćki broj Lokalne utopije poslužiće i kao inicijacija u osmišljavanju tuzlanskog broja koji bi trebao biti objavljen tokom juna 2018. godine i u konačnici predstavljen splitskoj publici. Na promociji će također biti riječi o mogućnostima umrežavanja pomenutih sredina, o karakteru nomadske i eksperimentalne publicistike i u konačnici, ulozi kulture i umjetnosti u trenutnom društveno-političkom trenutku regije koja dijeli sličnu zajedničku prošlost i traumatično postratno naslijeđe. Urednik bihaćkog broja Fanzina Revizor je Irfan Hošić a grafički dizajn potpisuju Adnan Suljkanović i Damir Midžić.

Na promociji će sudjelovati Damir Arsenijević(Front slobode, Tuzla), Irfan Hošić (Fondacija Revizor, Bihać), Amir Husak (umjetnik, New York/Bihać), Duška Boban (aktivistica, Split), Ivana Meštrov (Slobodne veze, Split), Danijela Majstorović (Basoc, Banjaluka) i Marina Kalčić(Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka).

Leave a Reply

Your email address will not be published.