U Domu Husinska buna (Dom kulture Husino) smještena je spomen-soba „Husinjani u buni i revoluciji“, muzej posvećen sjećanju na neke od najznačajnijih događaja u bogatoj historiji Husina i Tuzle.  Raznovrsni sadržaj spomen-sobe upečatljivo predstavlja vremeplov kroz decenije prošlog stoljeća; od godine izbijanja Husinske bune, zatim  Narodnooslobodilačkog rata i revolucije,  preko nezaboravnih obilježavanja jubileja pobjede i socijalističke izgradnje države, potom sve do devedesetih godina i Odbrambeno-oslobodilačkog rata.  Spomen-soba se sastoji iz različitih elemenata.  Svaki zid, pano i vitrina nose određenu priču. Tekstove upotpunjuju slike i predmeti, pružajući na taj način vjeran prikaz historijskih poglavlja u priči o Husinu i Tuzli.

U centru pažnje je Husinska buna, ustanak radnika i rudara Husina i okolnih mjesta, koji su 21. decembra 1920. godine krenuli u borbu za radnička prava. Učesnici i žrtve postali su simbol borbe običnog čovjeka za bolji život, kao i vječita inspiracija kroz teška vremena.

Tako su, tokom Drugog svjetskog rata, potomci ovih Husinjana formirali legendarnu  Husinsku partizansku četu 1941. godine, pridruživši se potom drugim ustanicima u borbi protiv fašističkog okupatora.

Svim Husinjanima, učesnicima  Husinske bune i herojima Narodnooslobodilačke borbe podignut je spomenik 1956. godine. Spomenik „Husinski rudar“ još uvijek služi kao podsjetnik na generacije Husinjana i Tuzlaka koji su ostavili neizbrisiv trag u sudbonosnim historijskim događajima.

Spomen-soba, svojom muzejskom, izložbenom postavkom služi,već decenijama, kao čuvar od zaborava i svojevrsni spomenik svih navedenih trenutaka u historiji Husina i Tuzle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.