Pripreme za ovogodišnji, sedamnaesti po redu Internacionalni bienalni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i videoart umjetnosti – INTERBIFEP, koji će se održati u Tuzli od 17. septembra do 2. novembra 2018. godine, već su uveliko počele. Tim povodom je zasjedao i Organizacioni odbor koji je usvojio potrebne dokumente i donijeo odluku o datumu otvaranja konkursa. Konkurs za ovogodišnje Bienale otvoren je 9. marta i trajat će do 27. aprila ove godine, a pozivi za učešće će biti poslani na adrese preko 3.000 umjetnika i 450 kulturnih institucija iz cijelog svijeta.
Na prethodnom, veoma uspješno organiziranom INTERBIFEP-u održanom 2015. godine, prijave za učešće je poslalo oko 550 umjetnika iz 70 država svijeta, a nakon selekcije publika je imala priliku vidjeti radove 135 učesnika iz 44 zemalja svijeta. Kvalitetom predstavljenih manifestacija likovne umjetnosti u regionu i privlači sve više ljubitelja umjetnosti.
INTERBIFEP je osnovan i pokrenut davne 1980-te godine, od strane Galerije jugoslovenskog portreta Tuzla poslije Međunarodne galerije portreta Tuzla. Centar za kulturu Tuzla u sklopu kojega se nalazi i Međunarodna galerija portreta Tuzla sadržajno realizira i organizuje festival portretnog stvaralaštva. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, potpredsjednik je direktor JU Centar za kulturu Tuzla Dženan Jusufović, a sekretar Festivala je rukovodilac Međunarodne galerije portreta Tuzla Korlatović Mirza. Članovi Odbora su predsjednica Upravnog odbora JU Centra za kulturu Tuzla Mirsada Baraković, rukovodilac Doma mladih Tuzla Senad Begović, Svjetlana Kakeš kabinet gradonačelnika Tuzle, šefica odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih Grada Tuzla Asja Redžić, te kustos Samir Sufi. I na ovogodišnjem Bienalu publika će imati priliku uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom trajanja manifestacije.

Konkurs, Pravilnik i prijavni obrazac se mogu pogledati i preuzeti na linku https://centarzakulturutuzla.ba/centar/medunarodna-galerija-portreta/interbifep/

4 thoughts on “Otvoren konkurs za 17. “INTERBIFEP” festival portreta

  1. dear Maja,

    I have received the information you provide on the 17th INTERBIFEP forwarded to me by the Chamber of Visual Arts of Greece. The opportunity to revisit Bosnia after ten years is very attractive. Moreover that it comes with an established Visual Arts event.
    Following up I tried to retrieve the application and further info from https://centarzakulturutuzla.ba. Not being able to find any reference in English I kindly request that you direct me to the right path or send me the application. I should note here that the forwarded message by our Chamber does include the technical requirements, mailing info and deadlines. It seams that the only missing part is the actual application itself.
    I look forward to receiving your answer.

    thank you for reading,
    best,
    Konstantinos Stavropoulos

  2. Postovana Majo,da li i neafirmisani umetnici mogu da apliciraju za konkurs?

  3. Poštovana,
    Moram biti iskrena, trebalo mi je malo vremena da se uhodam za održavanje ove stranice jer to nisam prije radila, a naravno da mogu, nadam se da ste našli aplikacionu formu i pravilnik na nasoj stranici..Jos jednom se izvinjavam…Lijep pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.