Uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla su 07. januara 2018. godine polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara XX stoljeća, Ismeta Mujezinovića.
Ismet Muzjezinović je rođen 2. decembra 1907. godine u Tuzli. Akademiju likovnih umjetnosti pohađao je u Zagrebu u klasi prof. Becića, a fresko slikarstvo je specijalizirao kod prof. Kljakovića. Diplomirao je 1929. a postdiplomski studij nastavio u Beču, Parizu i Milanu. Nakon dobijanja francuske stipendije boravi u Parizu 1931. i 1932. godine. Uz studij slikarstva, na Sorboni prisustvuje predavanjima iz historije umjetnosti. Po povratku iz inostranstva živi u Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Jedan je od osnivača Collegium Artisticum-a, Škole likovnih umjetnosti u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Bosna-filma, Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije itd.
Ismet Mujezinović je umro u rodnoj Tuzli 7. januara 1984. godine.
Impozantan broj umjetničkih djela (preko 2000) se nalazi u vlasništvu Međunarodne galerije portreta Tuzla. Njegova djela imaju status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i u stalnoj su postavci „Ismet Mujezinović“. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kolekcija koja nosi naziv „Zbirka Ismet Mujezinović“ 2012. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u svojstvu pokretnog dobra. Ovim činom Međunarodna galerija portreta Tuzla je trajno zaštitila umjetnički opus akademika Mujezinovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.